ЛЮДМИЛА ДМИТРІВНА ЧЕКАЛЕНКО

Персональний сайт Людмили Чекаленко

Блог
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 77
Друзі сайту
ДУ "Інститут всесвітньої історії НАН України"

КНУ імені Тараса Шевченка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 08:38

Головна » 2016 » Серпень » 11

Шановні! Зверніть увагу на фразу студентів з Росії:  стосовно мого підручника "Зовнішня політика України" (Людмила Чекаленко) на одному із форумів.

 "перезалил архив, чтобы не удалили..."   Вот Вам  і цензура...російська

= The great popularity (especial in Russia and between Russian  students)

http://karkas69.ru/?page=uchebnik_vneshnyaya_politika_ukrainy

Внешняя политика Украины - Чекаленко ЛД Библиотека русских В учебнике ... на Украине.Украинская революция 1917—1921 — Википедия Концепция ...

 

 

 

 

... Читати далі »

Переглядів: 504 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Чекаленко Людмила Д.

 

УКРАЇНА -  ПОЛЬЩА

ТЕОРЕТИЧНЕ ПІДГРУНТЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПОРОЗУМІННЯ

 

У політичній теорії народонаселення існує багато різнобарвних концепцій  національного порозуміння. Поза тим всі вони можуть бути поділені, якщо опустити дрібні розходження, на дві категорії: "за" і "проти", інакше "pro et contra". Тобто теорії, які обгрунтовують необхідність захисту прав націй і визнають права націй на незалежне існування аксіомою міжнаціональних відносин. І такі, які повністю заперечують будь-які поступки національним меншинам, вбачаючи в цьому загрозу розвиткові державності.

Питання прав національних меншин не раз повставало і в Україні, і Польщі, де національними меншинами ставали поперемінно то поляки в ... Читати далі »

Переглядів: 429 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Обличчя російського фашизму. ЧК в Україні1

"Я повернуся до своєї Вітчизни... коли тоталітарна кривава більшовицька система буде знесена так, як гітлерівська. Коли НКВД піде вслід за гестапо, коли червоний російський фашизм щезне так, як щез фашизм німецький. Коли нам – Українському Народові – буде повернено право на свободу і незалежність в ім'я християнства і справедливості", – писав на еміграції Іван БАГРЯНИЙ.

Одним із проявів російського фашизму 20-го століття стала діяльність його каральних органів – "Чрєзвичайной Коміссіі" – "краси і ґордості Коммуністічєской партіі" за висловом одного із соратників Лєніна – Зінов'єва.

З 1918 року цей орган мав назви ВЧК, ОГПУ, НКВД, НКГБ, МГБ, КГБ, наслідуючи традиції катівень Івана ІV, Таємної Канцелярії Петра І і Таємної Експ ... Читати далі »

Переглядів: 505 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Восени 1959 р. в Нью-Йорку на ювілейних зборах О.Шульгін прозорливо звернувся до представників української та світової громадськості: „Непереможною є воля сорока-мільйонного українського народу до державності, незалежності, соборності. Ті чужі сили, що з цим не рахуються, рано чи пізно програють справу. ... Всесвітні держави, засновані на насильстві та поневоленні, завжди кінець-кінцем зникають. Зникне і СРСР. Це справа часу, це закон історії. ... Прийде час – буде в Києві наш справжній уряд і нова делегація в Нью-Йорку. ... І прийде час, коли ми святкуватимемо наші національні свята не на чужині, а на славному київському майдані під дзвони святої Софії. „Все йде, все минає”, але лишається український народ, автохтон на своїй землі; народ, що зазнав великої слави і великих нещасть. Доля часом прибивала його до землі, але, як добрий хліб після зливи, він завжди підіймався вгору і лишався самим собою. „Все йде, все минає”, але л ... Читати далі »

Переглядів: 389 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Професор Чекаленко Людмила Дмитрівна

 

 

Акція “ВІСЛА”

        

Проблема існування і розвитку національних меншин в іншомовному середовищі  досить актуальна і сьогодні.

У цій площині з’являються різні аспекти історичного тла правового поля, об’єктивних і суб’єктивних умов існування національних меншин, їхньої взаємодії з титульною нацією, з представниками інших національних формувань. У цьому складному ряду проблем викликають інтерес ідеї асиміляційного протистояння, захисту своїх прав, історичної власності.

Як приклад, розглянемо ситуацію з дотриманням прав меншин у прикордонні, тобто там, на тому полі, де протистоять політичні, економічні, територіальні інтереси держав-сусідів. ... Читати далі »

Переглядів: 532 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Чекаленко Л.Д.

 

Стратегічне партнерство:

набутий досвід та реалії сьогодення

 

Автор розмірковує про сутність стратегічного партнерства в умовах війни, загарбання і анексії територій, неповаги до непорушності кордонів і територіальної цілісності, попрання суверенітету і ігнорування нормами міжнародного права.

Ключові слова: стратегічне партнерство, суверенітет, міжнародне право, анексія, загарбання, Росія.

 

The author reflects on the nature of the strategic partnership in war, conquest and annexation, disrespect to the territorial integrity and inviolability, sovereignty and trampling ignoring international law.

Keywords: strategic partnership, sovereignty, international law, annexation, occupation, Russia.

 

Понад 170 країн світу визнали Україну су ... Читати далі »

Переглядів: 608 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

УДК 327.7 (477)+351.88

БЕЗ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

 НЕ БУЛО Б НЕЗАЛЕЖНОЇ ПОЛЬЩІ

 

ЧЕКАЛЕНКО Л.Д.,

доктор політичних наук, доцент, професор кафедри європейської та євроатлантичної політики Дипломатичної академії України при МЗС України

 

У статті обґрунтована необхідність стратегічного партнерства України і Республіки Польща. Розкриваються деякі сторінки діяльності Консультаційного Комітету Президентів України і РП. Згадуються негативи історичних нашарувань в українсько-польських відносинах. Зазначено, що розбудовуючи відносини з Україною, Польща активно утверджується в якості лідера Східного вектора зовнішньої політики ЄС, а також форматора простору безпеки.

Ключові слова: співробітництво, стереотипи, загрози, Східний вектор політики ЄС.

... Читати далі »

Переглядів: 492 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Професор Людмила Д. Чекаленко

 

Думки слухачів Дипломатичній академії МЗС РФ

У свій час, ще до війни, кілька разів була запрошеним професором в Дипломатичну академію МЗС Російської Федерації (МИД России), де читала навчальний курс «Зовнішня політика України» (!). Певна, що читачам видання буде цікаво ознайомитися з цим матеріалом.

Ознайомлення з письмовими роботами слухачів Дипломатичної академії МЗС РФ (МИД РФ), присвяченими найактуальнішим питанням співпраці України і Росії, свідчить про значні прогалини в інформаційному просторі щодо зовнішньої політики найближчого сусіди, тобто нашої держави, а також про певну упередженість і стереотипи, що часто подаються в російських ЗМІ про Україну.

Водночас, більшості з наведених нижче міркувань майбутніх російських дипломатів, на наш погляд, не бракує об’єктивності і реалістичності в оцінках рівня роз ... Читати далі »

Переглядів: 420 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Л.Д. ЧЕКАЛЕНКО

ТУРЦИЯ: ФАКТОР БЕЗОПАСНОСТИ

Социально-политические и экономические реалии и проблемы

Название данного раздела не является произвольной формулировкой, так как эта тема неразрывно связана с проблемой обеспечения политической стабильности в Турции и созданием благоприятных внешнеполитических условий для дальнейшего развития ее государственности. При этом очевидно, что события на Крымском полуострове и в Черноморском регионе, связанные с попытками России изменить региональный баланс сил,  имеют непосредственное отношение к формированию нового геополитического ландшафта в этой части европейского пространства.   Прежде всего, они оказывают влияние на внешнюю политику основных причерноморских государств, что меняет не только динамику их политической жизни, но и привносит значительные изменения во внешнеполитич ... Читати далі »

Переглядів: 820 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Copyright Artur Boiko © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz