ЛЮДМИЛА ДМИТРІВНА ЧЕКАЛЕНКО

Персональний сайт Людмили Чекаленко

Блог
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 77
Друзі сайту
ДУ "Інститут всесвітньої історії НАН України"

КНУ імені Тараса Шевченка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 09:25

Lyudmyla Czekalenko. Wspolpraca ukrainsko-polska: problem liderstwa regionalnego a perspektywy zmocnennia bezpeczenstwa Europejskiego // Stosunki Polsko-Ukrainskie 1991 – 2014. Proba bilansu. – Lublin: Wyd-wo Uniwersytetu im M.Curie-Sklodowskiej, Polska, Університет Любельські ім. Марії Кюрі-Склодовської, Польща, 2016. – S. 151 – 169 (530 s.)

У статті розглядаються етапи еволюції українсько-польського співробітництва, робиться висновок про боротьбу за лідерство двох країн в регіоні, вивчається внесок країн в систему європейської безпеки.

Переглядів: 357 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (0)

 

Людмила Чекаленко, Артур Оганов, МЗС України

Опубліковано в ж. Зовнішні справи. –2016. - № 3. – С.60-61.

 

РОСІЯ ВВОДИТЬ ЕМБАРГО.

РЕАКЦІЯ УКРАЇНИ

 

У розвитку двосторонніх відносин України з будь–якими країнами мають бути дотримані загальноприйняті постійно діючі правила взаємодії.

По-перше, торговельно-економічні відносини мають бути паритетними із врахуванням інтересів сторін, із повагою суверенітету із всіма його складовими.

По-друге,  торговельно-економічні відносини  мають бути адекватними потребам країни і вимогам часу.

По-третє, торговельно-економічні відносини  мають бути взаємно вигідними.

Стосовно двосторонніх відносин з Росією зазначимо наступне. Росія не дотримує положень міжнародного ... Читати далі »

Переглядів: 622 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (0)

Л. Чекаленко, Д.Васильєв

В контексті Програми бельгійського уряду

 «Зі згадкою заради Миру»

 

УКРАЇНА – КОРОЛІВСЬВО БЕЛЬГІЯ: ВІДНОСИНИ І СІІІВРОБІТНИЦТВО

 

Королівство Бельгія [1] визнало Україну 31 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини між двома країнами встановлено 10 березня 1992 р. Правову основу відносин становить міждержавний Договір про взаєморозуміння та співробітництво між Україною та Королівством Бельгія, Французькою спільнотою Бельгії, Фламандською спільнотою, Німецькомовною спільнотою, Валлонським регіоном, Фламандським регіоном і Регіоном Брюссель – Столиця Бельгії від 23 квітня 1997 р., що набув чинності 10 грудня 2000 р. У бельгійському парламенті, переобраному у червні 2010 р., діяла група дружби Бельгія–Україна, яку очолю ... Читати далі »

Переглядів: 2449 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (0)

Чекаленко Людмила Д.

Фактори європейської ідентичності у світлі ситуації в Україні

У статті розглянуто механізм колективного управління ЄС, використання об'єднуючого фактора європейської ідентичності та наднаціональний характер інтеграції.

Ключові слова: Євросоюз, колективне управління, інтеграція, Рамкова програма ЄС.

У чому полягає феномен ЄС? Вірогідно в життєдайності європейської ідеї, талановитості та винахідливості народів, що його населяють; утворенні продержавного формування, в інтеграції. Країни різних частин земної кулі намагалися відтворити процес і реалізувати проекти, подібні європейській інтеграції. Однак цей експеримент поза Європою за подібними критеріями та масштабами не вдався. Інтеграція по-європейськи дійсно являє собою вінець попереднього політичного, економічного та соціального розвитку Західн ... Читати далі »

Переглядів: 686 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (0)

Шановні! Зверніть увагу на фразу студентів з Росії:  стосовно мого підручника "Зовнішня політика України" (Людмила Чекаленко) на одному із форумів.

 "перезалил архив, чтобы не удалили..."   Вот Вам  і цензура...російська

= The great popularity (especial in Russia and between Russian  students)

http://karkas69.ru/?page=uchebnik_vneshnyaya_politika_ukrainy

Внешняя политика Украины - Чекаленко ЛД Библиотека русских В учебнике ... на Украине.Украинская революция 1917—1921 — Википедия Концепция ...

 

 

 

 

... Читати далі »

Переглядів: 505 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Чекаленко Людмила Д.

 

УКРАЇНА -  ПОЛЬЩА

ТЕОРЕТИЧНЕ ПІДГРУНТЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПОРОЗУМІННЯ

 

У політичній теорії народонаселення існує багато різнобарвних концепцій  національного порозуміння. Поза тим всі вони можуть бути поділені, якщо опустити дрібні розходження, на дві категорії: "за" і "проти", інакше "pro et contra". Тобто теорії, які обгрунтовують необхідність захисту прав націй і визнають права націй на незалежне існування аксіомою міжнаціональних відносин. І такі, які повністю заперечують будь-які поступки національним меншинам, вбачаючи в цьому загрозу розвиткові державності.

Питання прав національних меншин не раз повставало і в Україні, і Польщі, де національними меншинами ставали поперемінно то поляки в ... Читати далі »

Переглядів: 430 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Обличчя російського фашизму. ЧК в Україні1

"Я повернуся до своєї Вітчизни... коли тоталітарна кривава більшовицька система буде знесена так, як гітлерівська. Коли НКВД піде вслід за гестапо, коли червоний російський фашизм щезне так, як щез фашизм німецький. Коли нам – Українському Народові – буде повернено право на свободу і незалежність в ім'я християнства і справедливості", – писав на еміграції Іван БАГРЯНИЙ.

Одним із проявів російського фашизму 20-го століття стала діяльність його каральних органів – "Чрєзвичайной Коміссіі" – "краси і ґордості Коммуністічєской партіі" за висловом одного із соратників Лєніна – Зінов'єва.

З 1918 року цей орган мав назви ВЧК, ОГПУ, НКВД, НКГБ, МГБ, КГБ, наслідуючи традиції катівень Івана ІV, Таємної Канцелярії Петра І і Таємної Експ ... Читати далі »

Переглядів: 506 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Восени 1959 р. в Нью-Йорку на ювілейних зборах О.Шульгін прозорливо звернувся до представників української та світової громадськості: „Непереможною є воля сорока-мільйонного українського народу до державності, незалежності, соборності. Ті чужі сили, що з цим не рахуються, рано чи пізно програють справу. ... Всесвітні держави, засновані на насильстві та поневоленні, завжди кінець-кінцем зникають. Зникне і СРСР. Це справа часу, це закон історії. ... Прийде час – буде в Києві наш справжній уряд і нова делегація в Нью-Йорку. ... І прийде час, коли ми святкуватимемо наші національні свята не на чужині, а на славному київському майдані під дзвони святої Софії. „Все йде, все минає”, але лишається український народ, автохтон на своїй землі; народ, що зазнав великої слави і великих нещасть. Доля часом прибивала його до землі, але, як добрий хліб після зливи, він завжди підіймався вгору і лишався самим собою. „Все йде, все минає”, але л ... Читати далі »

Переглядів: 390 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

Професор Чекаленко Людмила Дмитрівна

 

 

Акція “ВІСЛА”

        

Проблема існування і розвитку національних меншин в іншомовному середовищі  досить актуальна і сьогодні.

У цій площині з’являються різні аспекти історичного тла правового поля, об’єктивних і суб’єктивних умов існування національних меншин, їхньої взаємодії з титульною нацією, з представниками інших національних формувань. У цьому складному ряду проблем викликають інтерес ідеї асиміляційного протистояння, захисту своїх прав, історичної власності.

Як приклад, розглянемо ситуацію з дотриманням прав меншин у прикордонні, тобто там, на тому полі, де протистоять політичні, економічні, територіальні інтереси держав-сусідів. ... Читати далі »

Переглядів: 533 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 11.08.2016 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 »
Copyright Artur Boiko © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz