ЛЮДМИЛА ДМИТРІВНА ЧЕКАЛЕНКО

Персональний сайт Людмили Чекаленко

Блог
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 77
Друзі сайту
ДУ "Інститут всесвітньої історії НАН України"

КНУ імені Тараса Шевченка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 02:34

Переглядів: 322 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 09.02.2017 | Коментарі (0)

Чекаленко Людмила Дмитрівна,
д.політ.н., професор, завідувач
кафедри зовнішньої політики і
дипломатії Дипломатичної академії
України МЗС України

 

ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ УКРАЇНІ

 

Територіальна цілісність і непорушність кордонів

Українсько-російський кордон. Важливим напрямом зовнішньополітичної діяльності сучасної України є захист державних кордонів. При цьому слід зауважити: якщо кордони із західними сусідами України – Польщею, Угорщиною, тодішньою Чехословаччиною, Румунією – були встановлені і практично врегульовані за часів існування СРСР, то питання кордонів між країнами пострадянського простору — Російською Федерацією, Республікою Білорусь, Республікою Молдова &mdas ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 09.02.2017 | Коментарі (0)

У статті обґрунтована необхідність взаєморозуміння сторін – стратегічних партнерів України і Республіки Польща. Згадуються негативи історичних нашарувань в українсько-польських відносинах. Зазначено, що, розбудовуючи відносини з Україною, Польща активно утверджується як лідер східного вектора зовнішньої політики ЄС, а також форматор простору безпеки Європи. Міститься заклик: польсько громадо, будь пильною! Не дозволяй увести себе в оману!

Україна – одна з небагатьох держав світу, яка, розбудовуючи відносини з європейськими країнами, спромоглася віднайти формулу подолання негативних нашарувань, що накопичувалися у взаєминах з європейськими сусідами протягом століть, толерантно поставитися до їхніх політичних устремлінь, іноді навіть поступаючись власними інтересами. При цьому, попри важкий тягар історичних образ і історичної пам’яті, вибудувала взаємини з позавчорашніми противниками і вчорашніми конкурентами на толерантних засадах міжнародного права, поважаю ... Читати далі »

Переглядів: 603 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 20.11.2016 | Коментарі (1)

Закінчилася Друга світова війна. Країни-переможниці поділили світ за власною схемою навпіл, уклавши джентльменську угоду про невтручання у справи протилежного табору. Війська СРСР захопили більшу половину Європи. Радянське керівництво почало будувати соціалістичні засади у вивільнених від гітлеризму європейських країнах. На той час це було доволі легко зробити, оскільки сила, міць, авторитет переможця, ідеологія "борця за людські права" і "демократичні цінності", до того ж перебування війська у вивільнених країнах - все це надало можливість СРСР формувати, за визначенням радянського чиновника Андрія Жданова, табір соціалізму.

Нав'язування засад соціалістичного ладу країнам "демократії", які кілька десятиліть вже жили в умовах капіталістичного устрою, до того ж призначення на владні посади відповідно підготовлених очільників цих держ ... Читати далі »

Переглядів: 1484 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 19.11.2016 | Коментарі (0)

Середа Яна, Кулава Маріанна, Моначенко Анна –

слухачі Дипломатичної академії України, 

керівник проекту:  д.політ.н., проф. Чекаленко Людмила

 

Джерела і походження ідеї безпекового існування Європи1

Сучасна інтегрована Європа не з’явилася раптово, як могло б здатися на перший погляд. Проте, через недостатню увагу до першопричин, що підштовхнули народи Європи шукати формат мирного співіснування, і до першоджерел витоків основних концептуальних засад, що склали ідеологічно-культурний формат майбутнього об’єднання, ми сприймаємо дану інституцію вкрай поверхнево. Саме така недалекоглядність не дає можливості усвідомити природний механізм функціонування особливого соціально-історичного організму, що в свою чергу обумовлює ... Читати далі »

Переглядів: 1655 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (1)

 

ГОЛОВНИЙ БІЛЬ ЄВРОПИ

 

Розширення розв’язує 

економічні проблеми в Європі

Комісар ЄС з регіональної політики Данута Хюбнер1

 

Євроінтеграційні проблеми сьогодення, на наше переконання, є результатом фіаско ідеї світової уніфікації за євро-американською моделлю розвитку. Нова концепція світового домінування США, що вималювалася після колапсу біполярності, спиралася на ідею створення нового світового порядку, який сучасні аналітики називають однополюсним світом. В чому суть такого порядку показали подальші події розвитку міжнародних відносин. Хоча розвитком їх існування в нових умовах важко назвати… А весь світ де сам, а де й з примусу намагався реалізувати американську ідею, яку охрестили євро-американсь ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (0)

Л.Чекаленко

Стаття написана у 2010 році.

Наступний матеріал буде присвячений виходу Британії з ЄС.

 

 

Всі шляхи ведуть  до Риму

Європейський Союз як рушійна сила

розвитку загальносвітових процесів

Добре відоме прислів’я винесене на початок тексту не випадково. Рим в ній трактуємо не тільки як столицю Італії, а як  центр світової і європейської цивілізації. Цивілізаційний феномен Європи добре розуміли наші пращури, позитивно сприймають сучасники і, сподіваємось, до цього феномену прагнутимуть долучитися й наші нащадки. 

У чому полягає феномен Європи? Вірогідно в життєдайності створених держав, талановитості і винахідливості народів, що її населяють; у творенні феномену сучасної епохи – інтеграції. Так, країни рі ... Читати далі »

Переглядів: 1328 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (0)

Lyudmyla Czekalenko. Europejski cinnosci – zasadnycze pryncypy Europejskiej integracji // Stosunki Polsko-Ukrainski 1991-2014. Proba bilansu. – Lublin, Wyd-wo Uniwersytetu im M.Curie-Sklodowskiej, 2016. – S. 203-211(530 s.)

Автор аналізує засади європейської інтеграції через призму європейських цінностей.

Переглядів: 446 | Додав: Lyudmyla_D_Chekalenko | Дата: 15.08.2016 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 8 »
Copyright Artur Boiko © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz